...
m
Contact
Studios
Follow Us
   Blog    Prehlada kod beba i djece: Kako spriječiti i liječiti prirodno
dijete koje puše nos za članak Prehlada kod beba i djece

Prehlada kod beba i djece: Kako spriječiti i liječiti prirodno

Prehlada kod beba i djece uvijek je zabrinjavajuće iskustvo za roditelje. Ovaj sveobuhvatni vodič pruža uvide u uzroke, simptome i ublažavanje prehlade kod najmlađih.

Uzroci i simptomi prehlade

Izvor i uzrok prehlada kod beba i djece nalazi se u virusima koji se prenose kontaktom sa zaraženim osobama ili predmetima. Najčešći uzročnici su rinovirusi, adenovirusi i respiratorni sincicijski virusi (RSV). Simptomi uključuju:

Boravak u vrtićima i obiteljska okupljanja pogoduju širenju prehlade. Bebe su također odložne ovim virusima bez obzira na prirodni imunitet kojim su “zaštićene” preko majčinog mlijeka.

Prirodni načini jačanja imuniteta kod djece

Jačanje imuniteta važno je za borbu protiv prehlade. Pokušajte prirodnim metodama ovisno o dobi djeteta:

NOVOROĐENČAD I BEBE DO 6 MJESECI

  1. Dojenje

Dojenje je najbolji način za jačanje imuniteta kod novorođenčeta. Majčino mlijeko sadrži antitijela, enzime, hormone i imunološke čimbenike koji štite od infekcija.

  1. Vitamin D

Potrebno je osigurati adekvatan unos vitamina D, za jačanje kostiju i imuniteta.

  1. Boravak na svježem zraku

Boravak na svježem zraku i suncu direktno je povezan s apsorpcijom vitamina D preko kože, kao i za pročišćavanje dišnih puteva, posebice ako živite pokraj mora. Tijekom ljetnih mjeseci, osigurajte da dijete nije prekomjerno izloženo suncu, što može prouzročiti crvenilo kože s opasnim posljedicama.

  1. Dodir kao lijek

Kontakt “koža na kožu” i masaža povoljno djeluju na razvoj imunološkog sustava novorođenčadi. Masažom beba ujedno pozitivno djelujemo i na povećanje cirkulacije, regulaciju sna te na razvoj motoričkih vještina.

STARIJA DJECA

  1. Prehrana bogata vitaminom C – agrumi, brokula, paprika te bobičasto voće sadrže vitamin C koji je bitan kod jačanja organizma.
  2. Probiotička hrana – jogurt, kefir, kiselo zelje pomažu uravnoteženju crijevne flore i jačanju imuniteta.
  3. Dovoljno sna i odmora – omogućuje tijelu oporavak i jačanje imuniteta.
  4. Hidratacija – obilje tekućine potiče zdravlje i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.
  5. Namirnice bogate cinkom – mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi sadrže cink koji pomaže jačanju imuniteta i oporavku od bolesti.
  6. Voće i povrće bogato vitaminima i vlaknima – posebno naranče, limun, grejp, brokula, špinat i mrkva jačaju imunitet djeteta.

Redovito uključivanje ovih namirnica i dovoljno odmora pomaže jačanju imuniteta djece i smanjenju podložnosti infekcijama.

začepljen nos kod beba i djece

Prirodno olakšanje simptoma prehlade kod beba i djece

Prirodni lijekovi mogu biti iznimno učinkoviti u olakšavanju simptoma prehlade, stoga je važno započeti njihovu primjenu kod prve pojave simptoma.

Pravovremena reakcija je ključna – što prije poduzmete korake liječenja, manja je mogućnost da će se bolest razviti.

Metode koje mogu pomoći

Prehrana

Pored spomenutih priorodnih načina jačanja imuniteta, potrudite se da vaše dijete konzumira hranu bogatu vitaminima i nutrijentima. Radi se o prehrani koja obiluje povrćem, voćem, domaćim juhama i sl. uz umjerenu konzumaciju mesa i ribe.

Dovoljan unos tekućine

Kada je dijete bolesno često odbija hranu i tada naglasak stavljamo na unos tekućine – vode, biljnih čajeva, toplih juha, povrtnih i voćnih smoothieja. Potrudite se da Vaše dijete dobije neophodne vitamine i minerale u obliku u kojem je djetetu najlakše konzumirati.

Biljna kupka

Dobro je znati da dijete mnoge potrebne nutrijente može apsorbirati putem najvećeg organa – kože, i u tom smislu su kupke s ljekovitim biljem vrlo učinkovite i kao prevencija, a naročito u akutnom stadiju viroze.

Biljni čajevi

Pored toga, usađivanje zdravih navika konzumacije biljnih čajeva djeci omogućava da se njihov organizam mnogo lakše i brže izbori s bilo kojom vrstom sezonskih viroza.

Poznato je da ljekovito bilje kao što je matičnjak, lipa, bazga (cvijet), kamilica i mnoge druge, svojim spojevima fantastično djeluju na mikrobiom djeteta (koji je glavni čuvar zdravlja).

Prilikom odabira čajnih mješavina treba voditi računa da sastavljeni od strane educiranih stručnjaka iz oblasti fitoterapije kako bi učinak takvih pripravaka bio maksimalan.

Mala zanimljivost: Svakako je dobro kada dijete pije topao čaj, ali moramo znati da je taj isti čaj jednako učinkovit i kada je sobne temperature/ rashlađen.

Tradicionalna narodna medicina je putem biljnih čajeva, kupki i obloga eliminirala skoro sve simptome sezonskih oboljenja bez ikakvih nuspojava za dječji organizam.

Vjerujmo Prirodi i tradiciji.

prirodni lijek za zacepljen nos kod beba

Kako Baby Bear kupka pomaže kod prehlade beba i djece Baby Bear kupka za olakšanje simptoma prehlade

Baby Bear je 100% prirodna kupka za djecu koja sadrži lavandu, kamilicu, neven, matičnjak, cvijet bazge, cvijet crnog sljeza, cvijet lipe i organsku zob.

Zahvaljujući ljekovitom bilju, Baby Bear kupka ima protuvirusno i protuupalno djelovanje te pomaže kod simptoma prehlade i gripe.

Inhalacija para tijekom kupanja djeluje na otvaranje dišnih putova i olakšava disanje. Baby Bear kupka također umiruje kožu te potiče znojenje i izlučivanje otrovnih tvari iz organizma. Redovita primjena ove kupke tijekom bolesti djeluje terapijski i ubrzava oporavak.

Priprema ove kupke je krajnje jednostavna i traje koliko i priprema bebe za kupanje. Jedna filter vrećica kupke se prelije s 500ml kipuće vode i poklopi. Dok se voda u kadici puni i beba skine – kupka je spremna. Otopina se doda u kadicu s vodom za kupanje, provjeri se temperatura vode i kupanje može početi


kako bebi otcepiti nos

Učinci Baby Bear kupke na simptome prehlade:
Baby Bear kupka olakšava disanje, pročišćava dišne puteve, djeluje spazmolitički što je posebno olakšavajuće u periodu dok dijete ne zna ispuhati nos.
Kupka također potiče rad znojnih žlijezda što doprinosi reguliraciji tjelesne temperature kao i izbacivanju štetnih tvari iz organizma.
Kupka opušta mišiće i tetive te ublažava spazam.
Nakon kupanja u biljnoj kupki olakšano je zaspivanje čime se omogućava neophodan odmor tijelu koje se bori protiv viroze.

Česta pitanja

Zaključak

Prehlada kod beba i djece je uobičajena pojava, posebno tijekom hladnijih mjeseci. Iako neugodna, uz pravilne informacije i pažljivu brigu roditelja, prehlada se može uspješno kontrolirati putem ublažavanja njenih simptoma.

Važno je razumjeti uzroke, načine prijenosa i simptome prehlade kako bi se pravovremeno mogle poduzeti preventivne mjere.

Dodatna njega i briga u prehrani uvijek će biti od velike pomoći. Potrudimo se da periode viroza koje našu djecu čekaju tijekom odrastanja ona prođu bez stresa i straha. Kako ona, tako i mi.

Post a Comment

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.