...
m
Contact
Studios
Follow Us
   Blog    Zobena kupka: Prirodni lijek za vodene kozice i ostale kožne bolesti
recept za zobenu kupku

Zobena kupka: Prirodni lijek za vodene kozice i ostale kožne bolesti

Zobena kupka stoljećima se koristi kao blago, umirujuće sredstvo za različite kožne probleme poput vodenih kozica, atopijskog dermatitisa, psorijaze i mnogih drugih. Moderna znanost potvrdila je njenu iznimnu učinkovitost i njene mnogobrojne mehanizme djelovanja u ublažavanju simptoma širokog spektra dermatoloških stanja.

Svojstva zobi i njeno djelovanje na kožu djece i odraslih

Zob posjeduje bogatstvo svojstvenih sastojaka koji dokazano povoljno djeluju na kožu.

Zob sadrži avenantramide, spojeve koji imaju snažna protuupalna svojstva. Oni smanjuju upalu kože izazvanu različitim čimbenicima poput kontaktne preosjetljivosti, neurogene upale i histaminom posredovanog svrbeža. Ovo protuupalno djelovanje ključno je za ublažavanje simptoma poput crvenila, oteklina i svrbeža.

Topikalna primjena formulacija sa zobi, pomaže obnoviti funkciju kožne barijere. Oštećena kožna barijera jedan je od glavnih čimbenika koji doprinosi simptomima kod stanja poput atopijskog dermatitisa i kserotičnih dermatoza. Obnavljanjem integriteta kožne barijere, zobena kupka ublažavaju simptome i pomaže u ublažavanju simptoma.

Visoka koncentracija škroba i beta-glukana u zobi daje joj izvrsnu sposobnost zadržavanja vlage i hidratacije kože. Dobra hidratacija kože ključna je za očuvanje integriteta stratum corneum barijere i ublažavanje simptoma suhoće povezanih s brojnim kožnim bolestima.

zobena kupka za probleme s kožom

Zob posjeduje određeno antivirusno i antimikrobno djelovanje koje se može pripisati njenom inhibicijskom učinku na stvaranje eikosanoida, ekspresiju fosfolipaze A2 i mobilizaciju arahidonske kiseline. Ovo svojstvo može pomoći i kod virusnih infekcija kože poput vodenih kozica.

Saponini prisutni u zobi daju joj blago pročišćavajuće djelovanje, što ju čini prikladnom za uporabu u šamponima, gelovima za brijanje i sredstvima za čišćenje kože. Ovo blago čišćenje pomaže u uklanjanju nečistoća i mrtvih stanica s kože, što može pomoći kod stanja poput akni i psorijaze.

Fenoli u zobi, posebice flavonoidi, dobri su apsorberi ultraljubičastog zračenja, pružajući određenu zaštitu kože od štetnih učinaka UV zraka.

Važno je napomenuti da su brojne studije potvrdile izvrsnu podnošljivost i sigurnosni profil formulacije s koloidnom zobi.

kupka od zobi za psorijazu

Primjena zobi u liječenju kožnih bolesti

Primjena zobi u olakšanju simptoma kožnih bolesti donosi brojne prednosti i blagotvorno djeluje na mnoga kožna stanja. Važno je napomenuti da je zobena kupka sigurna je opcija za bebe, djecu i odrasle.

Zahvaljujući svom protuupalnom i umirujućem djelovanju, kupka sa zobi može ublažiti svrbež i iritaciju povezanu s osipom kod vodenih kozica. Avenantramidi i drugi spojevi u zobi smanjuju otpuštanje histamina i druge čimbenike koji uzrokuju svrbež. Nježno čišćenje kupkom od zobi također pomaže u uklanjanju krastica i suhih dijelova osipa.

Kupke sa zobi odlična je za njegu suhe, upaljene i svrbuće kože kod atopijskog dermatitisa. Ublažavaju svrbež, crvenilo i ljuštenje zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. Osim toga, obnavljaju kožnu barijeru i vraćaju optimalnu razinu hidratacije, što je ključno za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa.

Protuupalno djelovanje avenantramida i drugih spojeva iz zobi pokazalo se učinkovitim u ublažavanju upalnih simptoma psorijaze. Kupka omekšava i uklanja ljuskice psorijatičnih plakova, osiguravajući nježno čišćenje bez dodatnog iritiranja. Pojedini fenoli iz zobi također pružaju određenu zaštitu od UV zračenja koje može pogoršati psorijazu.

Zahvaljujući visokom udjelu škroba i beta-glukana, kupke sa zobi izvrsna je za hidrataciju izrazito suhe i ispucale kože. Intenzivno ovlažuju kožu, vraćaju joj mekoću i elastičnost te ublažavaju neugodne simptome poput peckanja i svrbeža. To ih čini idealnim za njegu kože sklone kserozi.

Bilo da je uzrokovana nadražujućim elementima iz okoliša, alergijskim reakcijama ili drugim čimbenicima, iritirana koža velikim dijelom profitira od umirujućih i pročišćavajućih svojstava kupke od zobi. Ona smanjuje crvenilo, peckanje i svrbež, nježno čiste kožu i ubrzava njezino smirivanje i oporavak.

Kupke sa zobi posebno su korisne u liječenju pelenskog osipa. Zob ima snažna umirujuća svojstva koja mogu pomoći ublažiti crvenilo i iritaciju tipičnu za ovo stanje. Osim što pružaju trenutno olakšanje, zob može pomoći u obnovi kože na području pelena, sprječavanju novih upalnih procesa i podržavanju prirodne barijerne funkcije kože kako bi se spriječile daljnje iritacije i upale.

➨ Regeneracija i zaštita kod nuspojava onkološkog liječenja

Zanimljivo područje primjene jest i ublažavanje nuspojava ciljanih onkoloških terapija poput inhibitora EGFR-a. Lokalne formulacije sa zobi pokazale su se izuzetno učinkovitima u tretiranju akneiformnih osipa, prurisa i drugih dermatoloških manifestacija ovih agresivnih lijekova. Dodatno, može pomoći u regeneraciji kože nakon radioterapije

Koju zob koristiti za kupku

Ako tražite najbolju zob za kvalitetnu zobenu kupku, preporučamo cjelovito oljušteno zrno zobi. Ono sadržava potpunu jezgru zobi – mekinje, endosperm i klicu. U endospermu se nalazi škrob koji najviše koristi koži.

Kod zobenih pahuljica, mnogi korisni sastojci gube se tijekom procesa prerade. Zobene pahuljice ih imaju, ali značajno manje od izvornog zrna.

Neovisno o izboru, isprobajte ovu prirodnu metodu prije posezanja za kortikosteroidima i ostalim agresivnim tretmanima.

koja zob je najbolja za kupku

Kako pripremiti zobenu kupku

Ili jednostavno kupite gotov proizvod

Kako biste olakšali proces i uključili više korisnih ljekovitih biljaka u kupku, preporučamo Baby Bear kupku. Iako je prvotno osmišljena za djecu, njen pozitivan učinak na kožu koristan je za sve uzraste.

prirodni lijek za vodene kozice

Zaključak

Bilo da se radi o specifičnim stanjima kože ili jednostavno o potrebi za njegom i hidratacijom, zobena kupka pruža zaista nevjerojatne benefite. Osobe svih uzrasta mogu sigurno i s povjerenjem koristiti ovaj prirodni tretman kože, uživajući u njegovim čarobnim učincima.

Izvori

  1. Colloidal Oatmeal Part I: History, Basic Science, Mechanism of Action, and Clinical Efficacy in the Treatment of Atopic Dermatitis, Blair Allais MD i Adam Friedman MD FAAD, objavljeno 21.09.2020.
  2. Colloidal Oatmeal Part II: Atopic Dermatitis in Special Populations and Clinical Efficacy and Tolerance Beyond Eczema, Blair Allais MD i Adam Friedman MD FAAD, objavljeno 23.09.2020.
  3. Oatmeal in dermatology: A brief review, Pazyar N, Yaghoobi R, Kazerouni A, Feily A. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2012;78:142-145

Post a Comment

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.